Lukács Miklós kapta a 2011-es AEGON Művészeti Társdíjat

Eszterházy Péter átadja a díjat Lukács Miklósnak (fotó: Dobó László)

Az AEGON Művészeti Társdíjat mindig az adott év AEGON Művészeti Díj tulajdonosa ajánlja meg egy társművészetben kiváló alkotónak. Az idei AEGON-díjas, Esterházy Péter választása Lukács Miklós cimbalomművészre esett.Idén a Katona József színházban került átadásra a Társdíj. Az elismerés jelentős pénzjutalommal jár és egy kisplasztikával melynek elkészítésére, nagy örömömre idén is engem kértek fel.

Külön öröm volt számomra Eszterházy Péter választása, mivel nagyon kedvelem Lukács Miklós művészetét. Inspirálóan hatott rám a művész virtuóz cimbalom játéka, így az elkészült szobor koncepciójában és megjelenésében is szorosan kötődik a hangszerhez és a megszólaltatójához.

Lukács Miklós nem csak Magyarországon, de a határokon túl is méltán elismert zeneművész. Világhírű dzsesszmuzsikusokkal játszott már, ilyen volt Uri Caine, Steve Colman, Archie Shepp, Chico Freeman, Gerard Presencer, Herbie Mann, Tony Lakatos, Roby Lakatos, Chris Potter.

Koncertezett több jeles európai zenekarral, köztük például a Budapesti Fesztivál Zenekarral, a Conceertante di Chicago kamarazenekarral, a varsói, a hamburgi és a torinói filharmonikusokkal. Fellépett a Covent Gardenben, a Royal Albert Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a Barbican Centerben, a 2008-as Yehudi Menuhin fesztiválon (a svájci Gstaadban), 2009-ben a Suisse Romande zenekarral. 2011-ben játszott például a BBC és az ORF szimfonikus zenekarral is.

(fotó: Dobó László)